Hoe mediawijs is jouw kind?

De I-pod en I-pad zijn bij ons een dagelijkse verschijning in de woonkamer. De jongens zijn er reuze handig mee: spelletje downloaden, muziek luisteren of even een filmpje kijken op Youtube. Dat zet je als ouder aan het denken. Hebben mijn kinderen genoeg zicht op wat ze doen? Spelen ze tegen vreemden? Wanneer kijk ik mee en wanneer niet? Gelukkig biedt de week van de mediawijsheid een mooie handreiking.

Week van de mediawijsheid
Tijdens de week van de mediawijsheid van 23 november t/m 30 november is er volop aandacht voor het online gedrag van kinderen en de begeleiding hierbij. Meer dan 2000 scholen, zo ook op De Hazesprong de school van mijn kinderen, doen mee aan een speciaal lesprogramma over mediawijsheid. Dat vind ik een mooi steuntje in de rug. Want ook in de klas maken de kinderen steeds meer gebruik van digitale middelen. Het is belangrijk dat ze leren om (misleidende) reclames te herkennen. Dat ze weten dat online pesten, net als ‘gewoon’ pesten, niet mag. Het is goed dat de kinderen leren de mooie digitale mogelijkheden bewust te benutten.

Activiteiten
Naast de speciale lesprogramma’s kun je ook jouw mediawijsheid en dat van je kind testen. Er is een speciale nationale ouderavond en een Jongeren Media Battle. In Nijmegen kun je dinsdagavond 27 november terecht in de Mariënburg Bibliotheek voor een speciale thema avond ‘Jeugd & sociale media; een nieuwe stijl van leven’ met gastspreker Niels Baas, voorlichter bij en oprichter van Cyberpesten de Baas.
Hieronder een greep uit de mogelijkheden en handige sites:

Jeugd & sociale media; een nieuwe stijl van leven (Nijmegen)
De mediawijsheid test
De nationale ouderavond
Jongeren Media Battle
newkidsontheweb.nl
saferinternetday2012
digibewust.nl
cyberpestendebaas.nl

Samen online
Ik ben in de week van de mediawijsheid extra alert op de schoolervaringen, want dat bied me een mooie kans om samen online te zijn en ervaringen te delen. Misschien ook een idee voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *